„Przepisy
kulinarne w literaturze” to zabawa, która polegała na „wyczytaniu” smaków z
literatury, czyli przeszukaniu książek pod kątem ukrytych w nich
przepisów kulinarnych i przesłaniu ich nam wraz z informacją, z której
książki pochodzą. Poniżej prezentujemy te receptury, które kilkoro
naszych uczestników wypróbowało w swoich kuchniach. Zachęcamy i Państwa
do kuchennych eksperymentów okraszonych szczyptą literatury.
1. Ciasteczka bostońskie według przepisu z książki Lucy Maud Montgomery „Kuchnia z Zielonego Wzgórza” (Wydawnictwo Literackie, Kraków 2007)
Składniki:
- 1 szklanka masła
- 1 ½ szklanki brązowego cukru (dla zwolenników mniej słodkich ciasteczek wystarczy 1 szklanka)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 ½ łyżki gorącej wody
- 3 ¼ szklanki mąki chlebowej
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka posiekanych rodzynek
Sposób wykonania:
Ucieramy masło z cukrem, dodajemy roztrzepane w całości jajka. Następnie dodajemy sodę rozpuszczoną w wodzie oraz połowę przesianej mąki z solą i cynamonem. Na koniec drugą połowę mąki z orzechami i rodzynkami.
W moim wykonaniu: wykładamy masę na stolnicę i zagniatamy. Odcinamy kawałek ciasta, formujemy wałek i tniemy nożem na centymetrowe kawałki, potem formujemy placuszki wielkości łyżki. Pieczemy 12–14 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.
Przepis wyszukała i twórczo wykorzystała Aleksandra Soja.
Komentarze
Prześlij komentarz