Zabawa literacka „Przepisy kulinarne w literaturze”

„Przepisy kulinarne w literaturze” to zabawa, która polegała na „wyczytaniu” smaków z literatury, czyli przeszukaniu książek pod kątem ukrytych w nich przepisów kulinarnych i przesłaniu ich nam wraz z informacją, z której książki pochodzą. Poniżej prezentujemy te receptury, które kilkoro naszych uczestników wypróbowało w swoich kuchniach. Zachęcamy i Państwa do kuchennych eksperymentów okraszonych szczyptą literatury.

1. Ciasteczka bostońskie według przepisu z książki Lucy Maud Montgomery „Kuchnia z Zielonego Wzgórza” (Wydawnictwo Literackie, Kraków 2007)

Składniki:

  • 1 szklanka masła
  • 1 ½ szklanki brązowego cukru (dla zwolenników mniej słodkich ciasteczek wystarczy 1 szklanka)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 ½ łyżki gorącej wody
  • 3 ¼ szklanki mąki chlebowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka posiekanych rodzynek

Sposób wykonania:

Ucieramy masło z cukrem, dodajemy roztrzepane w całości jajka. Następnie dodajemy sodę rozpuszczoną w wodzie oraz połowę przesianej mąki z solą i cynamonem. Na koniec drugą połowę mąki z orzechami i rodzynkami.

W moim wykonaniu: wykładamy masę na stolnicę i zagniatamy. Odcinamy kawałek ciasta, formujemy wałek i tniemy nożem na centymetrowe kawałki, potem formujemy placuszki wielkości łyżki. Pieczemy 12–14 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.

Przepis wyszukała i twórczo wykorzystała Aleksandra Soja.


Komentarze